Serojabłecznik

4.49 (171 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny sernik na bazie sernika gotowanego z masą jabłkową przełożony blatami z ciasta kruchego.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche: 460g mąki pszennej tortowej, 130g cukru pudru, 250g masła zimnego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 2 żółtka.
    Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek( najlepiej szara reneta, antonówka), 1 łyżka masła, 1,5 opakowania galaretki w proszku(cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa), opcjonalnie 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej.
    Masa serowa: 1 kg gotowego sera na sernik(18%), 3 jajka, 180g cukru, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z laski wanilii, 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru, 100 ml mleka.
    Polewa czekoladowa: 130ml śmietanki 30%, 100g czekolady deserowej lub gorzkiej ewentualnie cukier puder.
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Serojabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kruche. 1. 1. Ciasto: Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio do mąki, podsypując masło mąką. Dodać jajko i żółtka i wymieszać łyżką, następnie zagnieść ciasto rękoma. Ciasto podzielić na trzy równe części, każdą troszkę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x35cm. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm. wyrównać i ponakłuwać widelcem. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza na funkcji grzałki góra-dół, druga półka od dołu przez 15-17 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma kawałkami schłodzonego ciasta. Otrzymamy trzy blaty kruchego ciasta.
  • Masa serowa 2. 2.Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Na patelnię wyłożyć łyżkę masła i wsypać pokrojone jabłka. Jabłka smażyć, aż zmiękną i zaczną się rozpadać około 15 min. Jeśli ktoś dodaje to po około 6 minutach od rozpoczęcia smażenia jabłek dodać skórkę pomarańczową. Miękkie jabłka zdjąć z ognia i od razu dodać galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na pierwszy blat kruchego ciasta w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugi blat kruchego ciasta lekko docisnąć.
  • Masa serowa. 3. 3. Masa serowa: Do sera dodać jajka , cukier, cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka z laski wanilii, budyń i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mleko i krótko wymieszać. Masę przełożyć do garnka i postawić na średnim ogniu, zagotować cały czas uważnie mieszając, aby nie przypalić masy! Gdy masa zacznie bulgotać , zdjąć z ognia i od razu przełożyć na blat kruchego ciasta w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć trzeci blat kruchego ciasta lekko docisnąć. Ciasto odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu ciasto wstawić na noc do lodówki.
  • Polewa 4. 4. Polewa czekoladowa: W rondelku zagotować kremówkę, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając całkowicie rozpuścić. Przestudzić, polać wierzch cista. Ciasto można również posypać cukrem pudrem.

Porady

Pyszne ciasto z sernikiem gotowanym i jabłkami. Uwaga na blaty - dość szybko się pieką. Masa serowa lubi się przypalać - bardzo często mieszamy. Ciasto możemy doskonale posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masło Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować