Sernik żurawinowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny, kremowy z czekoladową nutą

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    Spód:
    Herbatniki- 4 duże paczki
    Masło-100 gramów
    Tarta gorzka czekolada-5 łyżek
    Cynamon-łyżeczka
    Masa serowa:
    Twaróg - kilogram
    Jajka-5 sztuk
    Masło-25 gramów
    Cukier-120 gramów
    Budyń waniliowy-jedna paczka
    Żurawina-pół szklanki
    Aromat pomarańczowy-parę kropli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik żurawinowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam pracę nad sernikiem od przygotowania spodu. Herbatniki należy utłuc. Ja najchętniej robię to przy pomocy tłuczka do kartofli. Topię masło, dodaję do niego cynamon, i tartą czekoladę. Łączę z herbatnikowym pyłem. Masą wylepiam spód blachy, podpiekam całość przez 5 minut. Zostawiam do przestudzenia.
  • 2. Żurawinę zalewam wrzątkiem i zostawiam na około 20 minut by zmiękły.
    Teraz czas na twaróg. Ser mielę dwa, bądź trzy razy.
  • 3. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ukręcam z cukrem -ja wolę lekko kwaskowaty sernik, stąd też mała ilość cukru, ale oczywiście można dać więcej. Kiedy masa zmieni kolor na biały dodaję partiami twaróg i dalej ucieram. Do masy dodaję proszek budyniowy, aromat pomarańczowy i roztopione, przestudzone masło. Następnie ubijam sztywną pianę z białek i bardzo delikatnie łączę ją z masą serową.
  • 4. 3/4 ciasta wykładam na przestudzony spód. Resztę sernika łączę z odsączoną żurawiną. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę mniej więcej 50 minut w 175 stopniach. Podczas pieczenia staram się nie otwierać piekarnika, a po upieczeniu zostawiam go w piekarniku na minimum pół godziny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować