SERNIK Z SERKÓW

5 (187 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ten sernik piekę na święta, niedzielną kawę i herbatę. Jest pyszny.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny
    3 żółtka
    3 czubate łyżki gorzkiego kakao
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    8 serków waniliowych homogenizowanych (po ok. 175 g.)
    4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka

    Piana:
    6 białek (z wszystkich 6 jajek)
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z serków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z serków 1. Składniki na ciasto zagnieść , uformować i podzielić na dwie równe
    części. Wsadzić do woreczków i schłodzić (w zamrażalniku) w lodówce
    ok. godziny. Serki zmiksować z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Ubić
    sztywną pianę z białek. Dodać do masy serowej. Wszystko delikatnie
    wymieszać. 1/2 schłodzonego ciasta zatrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Rozłożyć na prostokątnej blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej
    bułką tartą. Na ciasto rozsmarować masę serową. Zetrzeć drugą
    część ciasta i rozsypać na serze. Wstawić do piekarnika i piec ok.
    godziny w temp. 180 st.

Porady

Do masy serowej można dodać bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z serków wiejskich

4.51 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z serków wiejskich

RedakcjaPP To ulubione ciasto mojego męża. Ostatnio zachwyciło także gości. 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować