Sernik z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier i cukier waniliowy ucieramy z margaryną, następnie dodajemy po 1 jajku. Ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy na przemian po łyżce mąki i mąki ziemniaczanej. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę.
2.Przygotowujemy masę serową. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie mieszamy. Następnie do otrzymanej masy dodajemy przemielony twaróg, budyń waniliowy w proszku, namoczone rodzynki obtoczone w mące, aromat śmietankowy i proszek do pieczenia. Na koniec wszystko łączymy z pianą ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na przygotowane wcześniej ciasto.
3.Pieczemy w temp. 180-190 stopni przez ok.1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorący sernik okrajamy nożem wokół blaszki, aby nie opadł. Ciasto lukrujemy i polewamy polewą czekoladową. Podajemy z malinami.
Komentarze