Sernik z ptasim mleczkiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Połączenie ciasta orzechowego, kakaowego oraz sera z ptasim mleczkiem. Wspaniałe ciasto na różne okazje.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO ORZECHOWE:
    6 białek
    20 dag cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    10 dag zmielonych orzechów
    łyżka octu
    łyżeczka proszku do pieczenia
    CIASTO KAKAOWE:
    5 jajek
    5 czubatych łyżek cukru
    4 czubate łyżki mąki pszennej
    1 czubata łyżka kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta sody
    SER:
    25 dag masła lub margaryny
    1 kg sera mielonego (użyłam z wiaderka)
    szklanka cukru
    6 żółtek
    2 budynie śmietankowe (na 0,5 l mleka)
    0,5 szklanki mleka
    łyżka żelatyny
    kilka kropli olejku cytrynowego
    ORAZ:
    40 dag ptasiego mleczka o smaku waniliowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO ORZECHOWE:
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru aż do wyczerpania. Wlewamy ocet i odkładamy mikser. Mąki z proszkiem przesiewamy i mieszamy z orzechami. Dodajemy na 3 razy do piany i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35- 40 minut w 170 - 180 st C.
    CIASTO KAKAOWE:
    Najpierw ubijamy białka na sztywno, dodajemy po łyżce cukier aż do wyczerpania oraz po 1 żółtku. Mąki razem z kakao, proszkiem i sodą przesiewamy, mieszamy. Wsypujemy do ciasta na 2 razy i delikatnie mieszamy łyżką.
    Wlewamy do takiej samej blaszki jak ciasto orzechowe i pieczemy w 170- 180 st. C ok 30 minut.
    SER:
    W dużym garnku topimy masło, dodajemy cukier, żółtka i ser. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszamy.
    Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, w mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera. Gotujemy do momentu aż masa zacznie kipieć. Odstawiamy na bok, dodajemy namoczoną żelatynę i kilka kropli olejku cytrynowego. Dobrze mieszamy i odstawiamy aż ser zacznie nam tężeć

    PRZEKŁADANIE:
    Ciasto orzechowe zostawiamy w blaszce lub zakładamy rant. Smarujemy masą serową (tyle żeby przykryć ciasto) układamy w odstępach ptasie mleczko.
    Zalewamy pozostałym serem i przykładamy ciastem kakaowym.
    Ciasto odkładamy w chłodne miejsce do stężenia, najlepiej na całą noc. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
    Smacznego :)

Porady

Biszkopty najlepiej upiec sobie dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować