Sernik z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO ORZECHOWE:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru aż do wyczerpania. Wlewamy ocet i odkładamy mikser. Mąki z proszkiem przesiewamy i mieszamy z orzechami. Dodajemy na 3 razy do piany i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35- 40 minut w 170 - 180 st C.
CIASTO KAKAOWE:
Najpierw ubijamy białka na sztywno, dodajemy po łyżce cukier aż do wyczerpania oraz po 1 żółtku. Mąki razem z kakao, proszkiem i sodą przesiewamy, mieszamy. Wsypujemy do ciasta na 2 razy i delikatnie mieszamy łyżką.
Wlewamy do takiej samej blaszki jak ciasto orzechowe i pieczemy w 170- 180 st. C ok 30 minut.
SER:
W dużym garnku topimy masło, dodajemy cukier, żółtka i ser. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszamy.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, w mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera. Gotujemy do momentu aż masa zacznie kipieć. Odstawiamy na bok, dodajemy namoczoną żelatynę i kilka kropli olejku cytrynowego. Dobrze mieszamy i odstawiamy aż ser zacznie nam tężeć
PRZEKŁADANIE:
Ciasto orzechowe zostawiamy w blaszce lub zakładamy rant. Smarujemy masą serową (tyle żeby przykryć ciasto) układamy w odstępach ptasie mleczko.
Zalewamy pozostałym serem i przykładamy ciastem kakaowym.
Ciasto odkładamy w chłodne miejsce do stężenia, najlepiej na całą noc. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Smacznego :)
Komentarze