Sernik z polewą truskawkową

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Bardzo delikatny sernik na niedzielne popołudnie

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    pół kostki masła
    2szkl mąki pszennej
    0,5szkl cukru pudru
    3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 żółtka

    Masa serowa:
    1kg sera mielonego
    pół litra śmietanki 30%
    20 dag cukru pudru
    1 łyżka mąki kartoflanej
    1 budyń waniliowy
    4 białka
    1 żółtko

    Kremówka;
    pół litra śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    1 cukier waniliowy

    Polewa truskawkowa:
    0,5 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z polewą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Blaszkę (23x38)posmarować tłuszczem.Zagnieść ciasto i dokładnie wyłożyć dno.
  • 2. Zrobić jak na sernik i wylać na ciasto piec 50-60 min w 180 stopniach.

  • 3. Śmietanę ubić z cukrami dodając rozpuszczoną żelatynę. Wylać na ostudzony sernik.
  • 4. Truskawki zmiksować, zagotować z odrobiną cukru dodać galaretki. Gdy zacznie tężeć wylać na kremówkę.

Porady

Wierzch można udekorować startą czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować