Sernik z musem jagodowym

  • wyświetlono: 97 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sprawdzony przepis na sernik na kruchym kakaowym spodzie, urozmaicony musem z jagód. Jagody dodają przyjemnej kwasowości, która świetnie się łączy ze słodyczą masy serowej.

20200301_190120
  • 24 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

Składniki na ciasto kakaowe:
180g masła,
2,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jaja,
4 łyżki kakao,
2 łyżki śmietany w przypadku kiedy ciasto wyjdzie za twarde.

Składniki na masę serową:
1kg sera (zmielonego 3 razy),
5 jaj,
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
0,75 cukru,
200g masła.

Składniki na mus jagodowy:
jagody 2 szklanki (mogą być mrożone jagody ale również inne owoce, np. truskawki),
1 opakowanie galaretki (smak według uznania),
0,5 szklanki cukru,
3 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z musem jagodowym

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao razem wymieszać w dużej misce lub na stolnicy. Dodać rozdrobione masło, wbić jaja ewentualnie dodać śmietanę. Zagnieść wszystko razem i odstawić do lodówki. Blaszkę o wymiarach 39x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Smarować tłuszczem tylko spód blachy bez boków, wtedy sernik po upieczeniu będzie trzymał się boków i tak szybko nie opadanie. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wlepić do spodu blaszki. Przed wstawieniem do piekarnika nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 15 min.

    Przygotowanie masy serowej:
    Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Oddzielić żółtka od białek. Do masy z masła i cukru dodajemy żółtka i miksujemy. Do masy wsypujemy budyń śmietankowy i dalej mieszamy. W oddzielnym naczyniu z białek ubijamy piane. Do masy jajecznej dodajemy zmielony ser i piane białek. Dobrze jest wtedy zamienić mikser na zwykła łyżkę. Powoli mieszamy wszystko razem aby masa serowa nie napowietrzyła się zbytnio. Gotową masę serową wylewamy na wcześniej upieczone, wystudzone kruche ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 min.

    Przygotowanie musy jagodowego:
    Na rozgrzaną patelnie wsypujemy jagody oraz cukier. Czekamy aż zaczną puszczać sok. Zdejmujemy dopiero patelnie kiedy jagody będą miały wysoką temperaturę aby proszek z galaretki mógł się w nich rozpuścić. Odstawiamy dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Na koniec dodajemy opakowanie galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż zacznie tężeć. Na koniec mus jagodowy wylewamy na schłodzony sernik. Odczekujemy aż mus całkowicie zastygnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernik

Komentarze

Podobne przepisy

Sernikowo-dyniowe szaleństwo w wersji mini

Dodane przez: monikaT83

serniczki z musem dyniowym

Pyszne, proste dosłownie na 3 kęsy...

Gotowany sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Gotowany sernik z musem truskawkowym

Świetny w smaku, łatwy w wykonaniu,...

sernik

Dodane przez: Mariola123

SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM

Sernik z musem czekoladowym to...

Sernik malinowy z musem

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik malinowy z musem

Maliny świetnie sprawdzają się...

kokosowy sernik z musem jeżynowym

Dodane przez: joanna1974

Kokosowy sernik z musem jeżynowym

Słodki smak sernika z nutą kokosa...

sernik

Dodane przez: viki2903

Sernik z musem żurawinowym

Sernik z musem żurawinowym

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE