Sernik z musem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrusz ciasteczka na bardzo drobne kawałki - możesz włożyć je do woreczka i rozwałkować. Następnie dodaj pokrojone na kawałki masło i przyprawę do piernika. Zagnieć ciasto. Standardowej wielkości tortownicę posmaruj masłem i wylep masą powstałą z ciastek. Wstaw do lodówki.
2.Nastaw piekarnik na 180 stopni. Do miski włóż twaróg. Zacznij miksować. Następnie dodaj serek mascarpone. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj słodzone mleko skondensowane - do smaku (ja dodaję około połowę puszki, ale wszystko zależy od tego, co komu smakuje). Wbij dwa jajka i miksuj na małych obrotach.
3.Przygotuj mus jagodowy. Ja zawsze miksuję w blenderze jagody w syropie, które robi moja mama. :) Myślę jednak, że jakiekolwiek zmiksowane świeże, czy mrożone owoce będą świetnie pasować.
4.Wyjmij tortownicę z lodówki. Masę serową wlej do środka. Na wierzchu łyżeczką nakładaj mus jagodowy (trzeba zrobić kleksy, równomiernie na całej powierzchni), a drugim jej drugim końcem zrób tzw. mazy (staraj się zakreślać ósemki).
5.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce.
Komentarze