Sernik z masłem orzechowym i puree dyniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kremowy sernik z masłem orzechowym i puree dyniowym, na ciasteczkowym spodzie - w sam raz na jesienną aurę.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód ciasteczkowy:
    200 g herbatników
    3/4 kostki masła

    masa serowa:
    3 jajka
    1 kg sera w wiaderku president
    3/4 szkl cukru
    2 x budyń waniliowy lub śmietankowy
    1/2 szkl śmietany 30%
    1 szklanka dyni mrożonej w kostce
    2 łyżki masła orzechowego

    Krem mascarpone:
    200 g mascarpone
    150 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    3/4 szkl orzechów pekan
    kajmak w puszce lub sos krówka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z masłem orzechowym i puree dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło,
    mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
    Wstawiamy do lodówki

    Dynię podgrzewamy ze śmietaną aż zmięknie. Blendujemy.

    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,
    dodajemy ser i miksujemy.

    Następnie dodajemy dyniowe puree i masło orzechowe, miksujemy.
    Na koniec dodajemy budynie cały czas miksując.
    Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową.
    Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.

    Mascarpone, śmietanę i cukier ubijamy na krem.
    Orzechy drobno siekamy, mieszamy z rozpuszczonym kajmakiem lub sosem krówkowym.
    Na ostudzony sernik nakładamy krem,
    następnie dekorujemy orzeszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Masło orzechowe Ser biały Orzechy pekan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować