Sernik z mascarpone i malinami

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapraszam na pyszny i delikatny serniczek z mascarpone i malinami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • zestaw b
    a) składniki podstawowe z zestawu
    500 g mascarpone
    4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
    200 g świeżych malin
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    250 g ricotty
    c)składniki robocze
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka masła do wysmarowania blaszki
    1 łyżka bułki tartej do wysypania blaszki
    d)dekoracja
    100 g malin do dekoracji
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z mascarpone i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny do ciasta i dekoracji myjemy i osuszamy.Mascarpone z ricottą i cukrem pudrem miksujemy razem do połączenia składników.Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-mieszamy.Ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia,dno i boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.Wylewamy ciasto,wyrównujemy i układamy na wierzchu maliny (200 g) lekko wciskając je w ciasto.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 1 godziny na złoty kolor.Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w blaszce.Przed wyjęciem z blaszki dobrze jest obkroić ciasto w blaszce.Ciasto posypujemy cukrem pudrem i na wierzchu układamy maliny.Smacznego

Porady

tortownica o śr. 26 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować