Zapraszam na pyszny i delikatny serniczek z mascarpone i malinami.
1 godz. 30 min
Składniki:
zestaw b
a) składniki podstawowe z zestawu
500 g mascarpone
4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
200 g świeżych malin
b) składnik podstawowy dodatkowy
250 g ricotty
c)składniki robocze
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła do wysmarowania blaszki
1 łyżka bułki tartej do wysypania blaszki
d)dekoracja
100 g malin do dekoracji
cukier puder do dekoracji
Sernik z mascarpone i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny do ciasta i dekoracji myjemy i osuszamy.Mascarpone z ricottą i cukrem pudrem miksujemy razem do połączenia składników.Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-mieszamy.Ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia,dno i boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.Wylewamy ciasto,wyrównujemy i układamy na wierzchu maliny (200 g) lekko wciskając je w ciasto.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 1 godziny na złoty kolor.Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w blaszce.Przed wyjęciem z blaszki dobrze jest obkroić ciasto w blaszce.Ciasto posypujemy cukrem pudrem i na wierzchu układamy maliny.Smacznego
Komentarze