Sernik z kaszą orkiszową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

To efekt moich ostatnich kulinarnych eksperymentów. Z racji, że jestem zagorzałym miłośnikiem dodawania kaszy to postanowiłam dodać do do sernika. Udało mi się skutecznie zaromatyzować jej smak.

Wyszło smacznie i bardzo zdrowo.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 jaj

    Pół kilograma półtłustego zmielonego twarogu

    Pół kostki margaryny

    Pół szklanki cukru kryształu

    Opakowanie budyniu waniliowego

    3 łyżki drobnych rodzynek

    2 łyżki skórki otartej z pomarańczy

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Ponadto:

    Pół szklanki suchej kaszy orkiszowej

    2 szklanki mleka

    łyżką cukru waniliowego

    szczypta cynamonu

    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z kaszą orkiszową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj kaszę. Przepłukaj ją wodą. Mleko podgrzej z cukrem waniliowym, cynamonem i miodem. Gdy zacznie się gotować wrzuć kaszę i gotuj stale mieszając, aż będzie miękka . Następnie przecedź i ostudź.
  • 2. Margarynę zmiksuj z żółtkami, cukrami, budyniem , dodawaj stopniowo twaróg. Potem dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową i kaszę. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie łyżką do reszty masy. Wyłóż na tortownicę o średnicy około 28 cm. Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza orkiszowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować