Sernik z jagodową frużeliną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny i wilgotny sernik z jagodami, wilgotny dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej ,frużelina jagodowa daje nutę kwasowości . Pyszny ,warto spróbować.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 26 cm

    Masa serowa :
    - 450 g twarogu u mnie z Wielunia "Mój Ulubiony"
    - 250 g mascarpone
    - szklanka cukru pudru ( 250 ml )
    - 200 g śmietanki 30% ( taka w kubeczku )
    - 1 duża płaska łyżka mąki pszennej
    - 2 duże płaskie łyżki maki ziemniaczanej
    - 4 jajka
    - kilka kropel olejku waniliowego


    Spód :
    - 176 g ciasteczek Oreo (całe)
    - 36 g roztopionego masła

    Frużelina :
    - 300 g jagód u mnie mrożone
    - 5 dużych łyżek wody
    - 1 duża płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    - 3 duże łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z jagodową frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznijmy od frużeliny bo musi ostygnąć ,3 łyżki wody ,jagody i cukier gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozpadną ,2 łyżki wody mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do jagód,chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia , konsystencja powinna być jak kisiel .
  • 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy folią aluminiową ,najlepiej użyć folii o szerokości 45 cm bo mamy pewność ,że woda się nie dostanie .
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni ,zagotowujemy 1.5 litra wody .
    Ciastka rozdrabniamy w mikserze i mieszamy z rozpuszczonym masłem, wygląda jak mokry piasek ,
    wykładamy na blaszkę i uklepujemy łyżką wygładzając powierzchnię ,wstawiamy do lodówki na czas robienia masy serowej
  • 3. Sery mieszamy w misce, dodajemy jajko i łyżkę cukru wymieszaną z mąkami ,cały czas mieszając na wolnych obrotach aż wymieszamy wszystkie jajka i cukier ,wolno dolewamy śmietankę ,mieszamy do połączenia składników ,dodajemy olejek waniliowy, mieszamy
    i gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód .
    Ostudzoną frużelinę nakładamy łyżką na ser zagłębiając łyżkę tak aby w środku też było trochę jagód ,robimy wzorki np. wykałaczką albo drugą stroną łyżki ,
    na dużą blaszkę wylewamy wrzątek ,
    ustawiamy w wodzie sernik i wstawiamy do piekarnika ,zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy ok 85 minut .
    Po tym czasie wyciągamy blaszkę z wody ale zostawiamy jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia . Ostudzony wkładamy do lodówki bo zimny lepiej smakuje :)
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Sery Ser biały Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować