Sernik niby klasyka , a jednak kwaskowatość jabłek powoduje orzeźwienie . Brak tłuszczu w serniku też ma znaczenie.
60 min
Składniki:
CIASTO
forma 24 X 24 cm
150 g mąki , 80 g margaryny
1 łyżka mleka
1 żółtko, 20 g cukru
SERNIK
250 g serka homogenizowanego
250 g zmielonego twarogu
3 jajka
100 g kwaśnej śmietany
100 g cukru
1 op. cukru waniliowego
40 g mąki ziemniaczanej
JABŁKA
750 g kwaśnych jabłek
1 cytryna
DO DEKORACJI
2-3 łyżki dżemu pomarańczowego
1 łyżka płatków migdałowych
Sernik z jabłkami ''dietetyczny'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Mąkę , margarynę, mleko, żółtko i cukier zagnieść , zapakować w folię i schłodzić.
Jabłka obrać , oczyścić pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.
Wcześniej zetrzeć skórkę z cytryny, zachować do sera.
SERNIK
Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka schłodzić w lodówce.
Serki , kwaśną śmietanę , cukier, cukier waniliowy , mąkę ziemniaczaną, żółtka i skórkę z cytryny dobrze wymieszać.
Ubić pianę z białek i całość delikatnie wymieszać.
Do wysmarowanej tortownicy wyłożyć ciasto , podziurkować je widelcem .
Na ciasto nałożyć plasterki jabłka , pokryć je serem.
Na wierz ciasta poukładać resztę jabłek.
Wstawić do piekarnika ok. 180 C na ok. 65 minut.
Po upieczeniu sernik chwilę może postać w piekarniku.
Dżem podgrzewamy i smarujemy nim lekko wychłodzone ciasto.
Dekorujemy płatkami.
Porady
Z pozostałego serka twarogowego możemy wykonać szybki czerwony dip buraczany, jest w moich przepisach.
Komentarze