Wyśmienity, delikatny, kremowy sernik dyniowy o pięknym kolorze. Ciasto to gości u mnie w domu bardzo często i zawsze znika błyskawicznie.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na blaszkę ok 25/36cm:
Spód:
200g herbatników kakaowych,
100g masła,
50g mielonych migdałów,
½ łyżeczki cynamonu,
Masa serowa :
składniki powinny być w temperaturze pokojowej
750 g sera białego półtłustego (dwukrotnie mielonego)
450 g mascarpone,
450 g puree z upieczonej dyni ( u mnie Hokkaido),
250 g drobnego cukru,
7 jajek,
5 łyżek mąki ziemniaczanej,
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
½ łyżeczki cynamonu,
Sernik z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały zalewamy wrzątkiem i pozostawiam na około 10 minut. Następnie odcedzamy, obieramy ze skórki, miksujemy lub ścieramy na tarce o małych oczkach.
Herbatniki mielimy na piasek, łączymy ze zmielonymi migdałami oraz masłem. Wykładamy na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy mąkę, cynamon oraz puree z dyni, biały ser i serkiem mascarpone. Miksujemy tylko do połączenia składników aby zbytnio nie napowietrzyć masy, bo sernik urośnie podczas pieczenia, ale opadnie po upieczeniu. Masę wylewamy na spód i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy w półotwartym piekarniku. Sernik możemy udekorować według uznania. Smacznego!
Komentarze