Sernik z dynią

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wyśmienity, delikatny, kremowy sernik dyniowy o pięknym kolorze. Ciasto to gości u mnie w domu bardzo często i zawsze znika błyskawicznie.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę ok 25/36cm:
    Spód:
    200g herbatników kakaowych,
    100g masła,
    50g mielonych migdałów,
    ½ łyżeczki cynamonu,
    Masa serowa :
    składniki powinny być w temperaturze pokojowej
    750 g sera białego półtłustego (dwukrotnie mielonego)
    450 g mascarpone,
    450 g puree z upieczonej dyni ( u mnie Hokkaido),
    250 g drobnego cukru,
    7 jajek,
    5 łyżek mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
    ½ łyżeczki cynamonu,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały zalewamy wrzątkiem i pozostawiam na około 10 minut. Następnie odcedzamy, obieramy ze skórki, miksujemy lub ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Herbatniki mielimy na piasek, łączymy ze zmielonymi migdałami oraz masłem. Wykładamy na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy mąkę, cynamon oraz puree z dyni, biały ser i serkiem mascarpone. Miksujemy tylko do połączenia składników aby zbytnio nie napowietrzyć masy, bo sernik urośnie podczas pieczenia, ale opadnie po upieczeniu. Masę wylewamy na spód i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy w półotwartym piekarniku. Sernik możemy udekorować według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować