Sernik z dynią to pyszny wypiek na imprezy rodzinne i w gronie przyjaciół.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciemne ciasto:
80 g czekolady gorzkiej
4 jajka
5 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka do pieczenia
3 łyżki cukru
Masa serowa:
1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
5 jajek
1,5 szklanki puree z dyni
200 g cukru kryształu
250 ml śmietany 30%
6 łyżek mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
Polewa:
400 g śmietany 18%-24%
5 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
5-6 łyżek soku z cytryny
+biała czekolada do starcia na tarce
Sernik z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Piec w temp. 180 stopni około 15-20 min.
2.Śmietanę ubić na sztywno.
3.Białka ubić z cukrem na sztywno.
4.Ser miksować, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, puree z dyni,cynamon, na koniec delikatnie wmieszać śmietanę i białka.
5.Przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód, piec około 1,5 godziny w temp. 140-150*
6.Na upieczone ciasto, delikatnie przestudzone, wylać śmietanę dokładnie wymieszane z cukrem pudrem i cytryną. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, po czym wstawić do lodówki. Przed podaniem sernik z dynią posypać startą białą czekoladą
Komentarze