Sernik z dynią

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Sernik z dodatkiem dyni z lekkim smakiem pomarańczy i cynamonu. Zarówno dynia jak i biały ser to uniwersalne produkty, do których pasuje każdy smak, i na słodko, i na słono, na biało i kolorowo, aromatycznie, kwaskowato.

  • 3 godz.

Składniki:

  • • 500 g białego sera mielonego
    • 1 szklanka puree z dyni
    • 1 mała puszka masy krówkowej
    • 3 jajka
    • 3 żółtka
    • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    • 1 cukier waniliowy
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    Polewa
    • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
    • 1 mały dżem pomarańczowy niskosłodzony
    • cukierki dynie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree z dyni
    • 1/8 dyni obrać ze skóry, pokroić, podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości.
    • Zmiksować i odłożyć 1 szklankę do sernika.
    Sernik
    • Ciepły mus z dyni zmiksować z masą krówkową, cynamonem i cukrem waniliowym.
    • Po przestudzeniu dodać jajka i żółtka, ser, śmietanę, i zmiksować na gładką masę.
    • Wylać masę do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej na dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut, zmniejszyć temp. do 120 st.C i piec jeszcze 1,5 godziny.
    • Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z dżemem pomarańczowym.
    • Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.
    • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut.
    lep

Porady

Po wystygnięciu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Cukierkami przyozdobić przed samym podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować