sernik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 35 min

nauczyłam sie od mojego taty sernik zawsze wychodzi i każdemu smakuje

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka masła lub margaryny
    3 łyżki cukru
    5 żółtek


    Składniki na masę serową:
    1,5 kg sera
    6 żółtek
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka masła lub margaryny
    skórka pomarańczowa

    Dodatkowo:
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kostkę masła lub margaryny, cukier i 6 żółtek (6 białek odstawić na pianę). Z wymienionych składników należy wyrobić ciasto. Podzielić ciasto, 3/4 jego części rozłożyć na blasze. Pozostałe ciasto dobrze schłodzić w lodówce.

    Przygotować masę serową. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na kogel -mogel. Kostkę masła lub margaryny rozetrzeć, dodać masę jajeczną, wymieszać.

    Dodać ser (może to być twaróg - wtedy trzeba go zmielić albo dodać gotową masę serową już przygotowaną pod sernik), wymieszać. Następnie wsypać budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową i wymieszać. Na koniec ubić pianę z 6 białek, dodać szczyptę soli żeby była sztywna. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.

    Przygotowaną masę serową rozłożyć na surowym cieście. Na ser wyłożyć odsączone brzoskwinie (układać do góry nogami).

    Następnie ubić pianę z 5 białek, dodać szczyptę soli. Ułożyć pianę na brzoskwiniach. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną resztę ciasta.
    Włożyć sernik do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C, w trakcie pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Piec sernik około godziny. Żeby placek się nie spalił można przykryć papierem do pieczenia. Placek można polukrować.

    Smacznego:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować