Sernik z bezą

4.99 (151 ocen)

  • 5 godz.

Od lat korzystam z tego przepisu i nie zamienię go na żaden inny.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    2 żółtka,
    100 g margaryny
    Masa serowa:
    2 kg sera zmielonego
    1 1/2 szklanki cukru
    2 budynie waniliowe
    2 jajka
    5 żółtek
    1 szklanka oleju
    Beza:
    7 białek pozostałych po cieście i masie serowej
    3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.99 (151 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść ciasto. Rozwałkować na blachę o wym. 25x35. Piec ok 15 min w temp. 200 s C. Wykonanie masy serowej: Ser, żółtka, jajka, proszek budyniowy, cukier i olej
    wymieszać za pomocą miksera i wylać na podpieczony spód. Piec 50 min w temp. 180 s C. 10 minut przed końcem czasu pieczenia sernika białka ubić na sztywno dodając partiami cukier puder. Wyłożyć na wierzch sernika, wyrównać. Za pomocą grzebienia cukierniczego zrobić fale. Suszyć w piekarniku nastawionym do temp. 150 s. C ok 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i przenieść w zimne miejsce.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować