Sernik z makową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę wsypać proszek do pieczenia dodać płatki pokrojonej margaryny,wbić jajo i dodać żółtka śmietanę oraz cukry,zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części jedną większą drugą mniejszą. Tę mniejszą wsadzić od razu do zamrażalnika.
2.Masa serowa: Ser zemleć przez maszynkę do mięsa dodać żółtka i jajka wsypać cukier,budyń rozpuścić w mleku wlać do masy serowej,dodać magarynę oraz olejek rumowy wg uznania i mikserem na najwyższych obrotach utrzeć na gładką puszystą masę.
3.Beza: Białka ubić na sztywno połączyć z cukrem wsypując pod koniec mak wymieszać .
4.Wiekszą cześcią ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem standardowej blaszki i posyapć przez sitko kakao,na to wylać masę serową .Ciasto wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180*c, gdy zacznie sie rumienić wyjąć sernik z pieca rozprowadzić na wierzchu bezę i posypać startym na tarce jarzynowej zmrożona częścią ciasta piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika po czym wyjąć . Smacznego życzę....
Komentarze