Rewelacyjny klasyk na rodzinne spotkania. Wszyscy chętnie się nim zajadają. Tak rewelacyjny kolor sernik zyskał dzięki wiejskim jajkom.
Składniki:
Masa serowa:
250 g margaryny
0,8 kg sera na sernik (wiaderkowego)
1 szklanka cukru pudru
8 jajek L
0,5 szklanki kaszy manny
200 g cukru
Polewa czekoladowa
0,5 szklanki śmietanki 30%
50 g margaryny
90 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
Sernik wiedeński w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, margarynę oraz ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby uzyskały pokojową temperaturę. Na początku oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodajemy ser i dosypujemy kaszę manną. Delikatnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Ubite białka dokładamy stopniowo do masy serowej, miksujemy na wolnych obrotach. Masę przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką (tylko dno) tortownicy o średnicy 24 cm. Piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół. Pieczemy w 180*C przez 20 minut i następnie w 150*C przez 70 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polewa: Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku na wolnym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i zgęstnienia polewy . Dekorujemy ciasto.
Komentarze