Prosty sernik wiśniowy na zimno

5 (187 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosty sernik wiśniowy na zimno

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:
    200 g herbatników
    70 g masła
    masa serowa:
    230 g wiśni z pestkami
    2 łyżki cukru kryształ
    1 galaretka wiśniowa
    500 g sera z wiaderka
    250 ml śmietany 30%
    2 łyżki żelatyny
    na wierzch:
    300 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Prosty sernik wiśniowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Herbatniki kruszymy drobno i łączymy z rozpuszczonym ostudzonym masłem. Wykładamy na dno foremki i dociskamy do dna.
    masa serowa:
    Wiśnie drylujemy przekładamy do garnka dodajemy ok. 1/3 szkl.wody i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy cukier kryształ , miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek.
    Powinno wyjść ok. 100 ml. przecieru.
    Galaretkę rozrabiamy w 1 szkl. gorącej wody, dodajemy 2 łyżki żelatyny, a po ostudzeniu dodajemy przecier wiśniowy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno.
    Ser miksujemy z ostudzoną galaretką z przecierem, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Masę przelewamy na spód z ciastek.
    Formę wstawiamy do lodówki. Po stężeniu masy sernik kroimy na kwadraty, na wierzchu wyciskamy śmietanę ubitą z cukrem pudrem, dodajemy wisienkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować