Składniki na masę serową:
1000g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja użyłam sera z wiaderka)
5 jajek (żółtka i białka osobno)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżki mąki pszennej
1 mały budyń waniliowy
65g masła, miękkiego
Sernik w czekoladowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zdjąć z palnika, ostudzić. Mąkę i sodę przesiać. Razem z żółtkami dodać do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka odłożyć (będą nam później potrzebne).
2.masa serowa:
Twaróg, żółtka, cukier, mąkę, budyń, ekstrakt, masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
3.Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami które zostały nam z ciasta. Ubite białka podzielić na pół - pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej.
4. Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać masę serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykrywamy masą czekoladową, potem serową, itd. do wykończenia obu ciast.
5.Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie.
Komentarze