Sernik truskawkowy z perłową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix na gęsty krem następnie dodawać cały czas miksując łyżka po łyżce ser twarogowy. Miksujemy na jednolitą masę.
2.Truskawki obrać z szypułek i za pomocą blendera zmiksować na jednolity mus.
Gotowy mus dodajemy do masy sernikowej i całość miksujemy do połączenia składników.
Żelatynę zalać 5-6 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić aż napęcznieje ok. 10 minut.
Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać można włożyć na 10 sekund( nie dłużej) do mikrofalówki lub wstawić naczynie do ciepłej wody. Żelatyna powinna być płynna.
Następnie cały czas miksując wlać żelatynę wolnym strumieniem do masy sernikowej.
3.Foremkę wyłożyć folią spożywczą ( jeżeli używamy silikonowej to pomijamy ten krok) na dnie ułożyć biszkopty i przelać masę sernikową, wierzch wyrównać.
Sernik wstawić do lodówki na 3-4 godziny aby stężał.
4.Polewa z białej czekolady i galaretki.
Galaretkę wsypać do wysokiego naczynia i zalać 200 ml. wrzątku dokładnie wymieszać aż składniki się rozpuszczą i dodać połamaną na kawałki białą czekoladę, ponownie wymieszać do całkowitego połączenia składników. Pozostawić do lekkiego stężenia. Polewa powinna być gęsta i lejąca.
Schłodzony sernik wyciągamy z foremki i wierzch polewamy delikatnie polewą . Wyrównujemy nożem lub łyżką i ponownie wstawić do lodówki na godzinkę.
Porady
Jeżeli polewa za bardzo zgęstnieje i nie będzie lejąca można lekko podgrzać.
Komentarze