Sernik Szachownica z musem śliwkowym

4.49 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pysznie smakuje i efektownie wygląda :)

Składniki:

  • Ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    pół szklanki oleju
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1budyń śmietankowy

    ponadto: 40 dag śliwek, np.węgierek
    1 op.żelatyny fix deserowej (dr.Oetcera) 60g
    5-6 łyżek cukru

Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik szachownica z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto pokrój na ukośne paski 1. Ciasto: białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, utrzeć, a na końcu połączyć z żółtkami. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do ciasta na przemian z olejem. Masę przelać do blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25- 30 minut w temp.180 st. Wystudzić. Wystudzone ciasto pokroić na skośne paski o szerokości ok. 2 cm.
  • 2. Masa serowa: żółtka i cukier utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać partiami ser, budyń i dokładnie zmiksować. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową.
  • 3. Mus śliwkowy: śliwki umyć, przepołowić, usunąć ogonki i pestki. Wrzucić do garnuszka razem ze szklanką wody i cukrem. Dusić na małym ogniu ok.20 minut. (Śliwki mają się całkowicie rozpaść, a mus zgęstnieć). Żelatynę przygotować wg.przepisu na op.i połączyć z musem śliwkowym. Odstawić do lekkiego stężenia
  • 4. Do tej samej blaszki (o wym.25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć co drugi pasek kakaowego ciasta. Przestrzenie między paskami wypełnić masą serową. Następnie na paskach, w których znajduje się masa serowa ułożyć pozostałe paski kakaowego ciasta.
  • między paski wyłóż masę serową 5. W wolne przestrzenie wlać masę serową. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą serową. Całość piec 60 minut w 160 st.Wystudzić. Na wierzch wylać tężejący mus śliwkowy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na min.2-3 godz. a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Ser biały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować