Sernik szachownica z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, utrzeć, a na końcu połączyć z żółtkami. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do ciasta na przemian z olejem. Masę przelać do blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25- 30 minut w temp.180 st. Wystudzić. Wystudzone ciasto pokroić na skośne paski o szerokości ok. 2 cm.
2.Masa serowa: żółtka i cukier utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać partiami ser, budyń i dokładnie zmiksować. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową.
3.Mus śliwkowy: śliwki umyć, przepołowić, usunąć ogonki i pestki. Wrzucić do garnuszka razem ze szklanką wody i cukrem. Dusić na małym ogniu ok.20 minut. (Śliwki mają się całkowicie rozpaść, a mus zgęstnieć). Żelatynę przygotować wg.przepisu na op.i połączyć z musem śliwkowym. Odstawić do lekkiego stężenia
4.Do tej samej blaszki (o wym.25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć co drugi pasek kakaowego ciasta. Przestrzenie między paskami wypełnić masą serową. Następnie na paskach, w których znajduje się masa serowa ułożyć pozostałe paski kakaowego ciasta.
5.W wolne przestrzenie wlać masę serową. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą serową. Całość piec 60 minut w 160 st.Wystudzić. Na wierzch wylać tężejący mus śliwkowy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na min.2-3 godz. a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze