SERNIK ŚMIETANKOWY JAK PTASIE MLECZKO

4.94 (172 ocen)

  • 60 min

Sernik delikatny jak chmurka wręcz rozpływający się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • twaróg sernikowy ( u mnie President ) 1 kg
    jajka 7 szt.
    budyń śmietankowy 1 szt (na 0,5 litra mleka)
    cukier 1 szklanka
    cukier waniliowy 15 g
Wystaw ocenę:

4.94 (172 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik śmietankowy jak ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ubijam mikserem z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Następnie dodaję budyń w proszku i miksuję do połączenia się budyniu z masą. Do powstałej masy dodaję łyżkami twaróg i miksuję tym razem troszkę dłużej ( zasada jest taka: im dłużej miksujesz tym lepszy sernik, będzie puszysty i delikatny). Na koniec białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaję do masy twarogowej i mieszam delikatnie ale dokładnie trzepaczką do jajek (równie dobrze można mieszać łyżką czy mikserem na bardzo wolnych obrotach).

    Masę przekładam do okrągłej blachy o średnicy ok 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dno) i wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę ok 15 minut następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę ok 40 minut ale nie zawsze, trzeba obserwować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować