Puszysty sernik jak ptasie mleczko z żelką malinową

4.5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na bazie białego wiejskiego sera, ale przygotowany na wzór sernika japońskiego. W przeciwieństwie do tradycyjnych polskich serników wyszedł delikatny i puszysty jak ptasie mleczko. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik nie pęka, a jego wierzch jest idealnie równy. Żelka owocowa na wierzchu sernika nie tylko ładnie wygląda, ale również smakuje.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na tortownicę o średnicy 28 cm:
    sernik:
    600 g białego sera wiejskiego
    500 ml mleka wiejskiego
    200 g masła
    ziarna z laski wanilii
    10 żółtek
    10 białek
    250 g cukru pudru
    110 g cukru kryształu
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki cream of tartar
    170 g mąki pszennej typ 405
    50 g skrobi kukurydzianej

    żelka:
    1 kg malin, mogą być mrożone
    100 g cukru trzcinowego
    ziarna z laski wanilii
    macis
    łyżeczka agaru

    dekoracja:
    róże z kremu białkowego
    pyłek brokatowy jadalny
    motylki cukrowe
    pisak brokatowy złoty
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Puszysty sernik jak ptasie mleczko z żelką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ser 1. Sernik:
    Ser mielimy przez maszynkę na gęstym oczku(sitko do pasztetu).
  • ser 2. Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Studzimy do temperatury pokojowej.
    Przestudzone mleko mieszamy ze zmielonym serem, ziarnami wanilii i cukrem pudrem.
  • ser 3. Miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku - ciągle miksując.
  • ser 4. Do masy serowej przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią kukurydzianą - ciągle miksujemy blenderem.
  • ser 5. W dzieży robota kuchennego ubijamy białka z dodatkiem soli i cream of tartar. Białka usztywniamy cukrem kryształem.

    Pianę z białek za pomocą szpatułki mieszamy z masą serową.
  • tortownica 6. Tortownicę szczelnie owijamy na zewnątrz folią aluminiową. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki również wykładamy papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał około 10 cm ponad tortownicę.
  • sernik 7. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy.
  • sernik 8. Tortownicę z ciastem stawiamy na głęboką blachę do pieczenia. Na blachę wlewamy gorącą wodę, tak by dostawała do minimum 3/4 wysokości tortownicy. Pieczemy w 150°C przez około 1,5-2 godziny(w zależności od piekarnika).
  • ciasto 9. Upieczone ciasto studzimy około pół godziny w piecyku przy uchylonych drzwiczkach.

    Ledwie ciepłe ciasto przekładamy na paterę. Ja ułożyłam wierzchem ciasta do dołu.

    Sernik owijamy folią do rantów i zamykamy w rancie.
  • maliny 10. Żelka:
    W garnuszku przesmażamy maliny. Powinny się rozpaść. Maliny przecieramy przez sitko. Do przetartych malin dodajemy ziarna, wanilii, szczyptę zmielonego macis, cukier trzcinowy i agar. Doprowadzamy do zagotowania.

    Gorący mus wylewamy na sernik. Odstawiamy do zastygnięcia.
  • sernik 11. Sernik możemy ozdobić kwiatami z kremu białkowego i posypać jadalnym pyłkiem brokatowym, aby nabrał dodatkowego blasku.

Porady

Przepis na krem białkowy: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-wersja-szklankowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować