Sernik śmietankowo- czekoladowy

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto bardzo lubiane w mojej rodzinie,wszyscy chętnie się nim zajadają, pyszne połączenie ciasta mocno czekoladowego z śmietankowym ciastem serowym

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto czekoladowe
    250 g miękkiego masła
    200 g cukru kryształu
    100 g gorzkiej czekolady
    4 jajka
    250 g maki tortowej
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    na masę serową
    1 kg sera trzykrotnie zmielonego(lub z wiaderka)
    200 g cukru kryształu
    5 jajek
    100 ml śmietanki kremówki
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 krople ekstraktu migdałowego
    dodatkowo
    100 g czekolady mlecznej
    1 łyżka słodkiej śmietanki
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Sernik śmietankowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać lekko przestudzoną i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i dalej ucierać dodając po jednym jajku.Mąkę,kakao,proszek i sól wymieszać i przesiać do utartej masy,wymieszać do połączenia składników.
  • 2. Blaszkę do pieczenia o średnicy 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto wyrównać.
  • 3. Ser zmiksować z cukrem ,dodać jajka,ekstrakt migdałowy,śmietanę,mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników,wyłożyć na ciasto czekoladowe,wyrównać,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec z termoobiegiem około 1 godziny.Odstawić do przestudzenia.
  • 4. Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać przestudzone ciasto,posypać kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować