Ciasto bardzo lubiane w mojej rodzinie,wszyscy chętnie się nim zajadają, pyszne połączenie ciasta mocno czekoladowego z śmietankowym ciastem serowym
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto czekoladowe
250 g miękkiego masła
200 g cukru kryształu
100 g gorzkiej czekolady
4 jajka
250 g maki tortowej
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na masę serową
1 kg sera trzykrotnie zmielonego(lub z wiaderka)
200 g cukru kryształu
5 jajek
100 ml śmietanki kremówki
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 krople ekstraktu migdałowego
dodatkowo
100 g czekolady mlecznej
1 łyżka słodkiej śmietanki
kolorowa posypka
Sernik śmietankowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać lekko przestudzoną i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i dalej ucierać dodając po jednym jajku.Mąkę,kakao,proszek i sól wymieszać i przesiać do utartej masy,wymieszać do połączenia składników.
2.Blaszkę do pieczenia o średnicy 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto wyrównać.
3.Ser zmiksować z cukrem ,dodać jajka,ekstrakt migdałowy,śmietanę,mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników,wyłożyć na ciasto czekoladowe,wyrównać,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec z termoobiegiem około 1 godziny.Odstawić do przestudzenia.
4.Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać przestudzone ciasto,posypać kolorową posypką.
Komentarze