Sernik pofalowany

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bardzo pyszny. To świetny sposób na idealny deser. Sernik długo zachowuje świeżość. Ciasto bardzo wyrośnie, popęka i lekko opadnie – stąd jego nazwa. U mnie mocno przypieczony w góry – nie zauważyłam jak synek zmienił mi ustawienia piekarnika, tak się zdarza, gdy dzieci pomagają ;) Ale nikomu to nie przeszkadzało.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    1,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    1 kostka margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 jajka

    Masa serowa
    70dag białego, mielonego sera
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    10dag masła w temperaturze pokojowej
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej (gdy masa wychodzi za rzadka)

    Oraz
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Sernik pofalowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto – margarynę, cukier , kakao oraz cukier waniliowy przekładamy do garnka, podlewamy 5 łyżkami wody i rozpuszczamy, po czym gotujemy 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
    Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka, mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Starannie mieszamy.

    Masa serowa – żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka, cukier i masło ucieramy na puch. Następnie, mieszając, stopniowo dodajemy ser i proszek budyniowy oraz, w razie potrzeby, mąkę ziemniaczaną. Na koniec masę delikatnie łączymy z pianą z białek.

    Blaszkę o wymiarach około 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, wyrównać powierzchnię i porcjami wyłożyć masę serową. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować