Sernik piernikowy

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Delikatny sernik z nutką korzenną.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Spód:
    400 g ciastek korzennych/pierników bez lukru
    200 g masła

    Ciasto:
    1 kg sera twarogowego ( używałam sera z wiaderka)
    100 g masła
    2 łyżeczki przyprawy piernikowej
    150 g cukru
    6 jajek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka pokruszyć. Połączyć z rozpuszczonym masłem.
    Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wykładamy ciastka, wyrównujemy.
    Tortownicę należy włożyć do lodówki na pół godziny.
    Twaróg miksujemy razem z cukrem, miękkim masłem. Dodajemy przyprawę piernikową. Następnie dodajemy pojedynczo jajka. Całość miksujemy do połączenia się składników.
    Masę twarogową wylewamy na spód ciasteczkowy. Piekarnik nagrzewamy do 160 C i pieczemy 1,5 godziny.
    Gdy ciasto ostygnie możemy przyozdobić wierzch ciasta według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować