Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Herbatniki pokruszyć. Wymieszać z roztopionym masłem Delikatnie zagnieść. Tortownicę natłuścić.
Następnie wyłożyć spód masą herbatnikową. Schłodzić w lodówce 30 minut.
Masa Serowa:
Twaróg zmiksować z cukrem i połową chałwy. Powoli dodawać po jajku. Następnie dodać śmietanę, mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Pozostałą chałwę pokroić w kostkę. Wsypać kawałki chałwy do masy. Lekko pomieszać. Masę serową wlać na ciastka.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 C. Umieszczamy tortownicę w piekarniku. Pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Polewa:
Chałwę połączyć ze śmietaną kremówką. Masę przekładamy do rondelka. Podgrzewamy aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Polewę wyłożyć na sernik. Schłodzić w lodówce .
Komentarze