Sernik chałwowy

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Idealny na każdą imprezę.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Spód:
    300 g pełnoziarnistych herbatników
    80 g masła
    Masa Serowa:
    1kg twarogu
    4 jajka
    400 g chałwy waniliowej
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki śmietany kremówki
    Polewa:
    150 g chałwy waniliowej
    200 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Herbatniki pokruszyć. Wymieszać z roztopionym masłem Delikatnie zagnieść. Tortownicę natłuścić.
    Następnie wyłożyć spód masą herbatnikową. Schłodzić w lodówce 30 minut.
    Masa Serowa:
    Twaróg zmiksować z cukrem i połową chałwy. Powoli dodawać po jajku. Następnie dodać śmietanę, mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Pozostałą chałwę pokroić w kostkę. Wsypać kawałki chałwy do masy. Lekko pomieszać. Masę serową wlać na ciastka.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 170 C. Umieszczamy tortownicę w piekarniku. Pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu ciasto studzimy.
    Polewa:
    Chałwę połączyć ze śmietaną kremówką. Masę przekładamy do rondelka. Podgrzewamy aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Polewę wyłożyć na sernik. Schłodzić w lodówce .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować