Sernik na zimno z własnego twarożka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Wspaniały sernik na zimno z własnoręcznie zrobionym twarożkiem, z dodatkiem truskawek. Czy może być coś bardzie smaczniejszego:) chyba nie:)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Blacha o wymiarach 25/40 cm

    Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej

    Twarożek:
    2 litry mleka
    1/2 litra kwaśnej śmietany
    5 jajek
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    truskawki
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z własnego twarożka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Twarożek z mleka i śmietany 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, żółtka na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.Przestudzić.

    Mleko ze śmietaną i jajkami zagotować, poczekać aż wytworzy się twarożek, odcedzić na sitku wyłożonym gazą.
  • Twarożek z mleka i śmietany 2. Uformować w kulę, zawinąć w gazę i poczekać do schłodzenia.
    Następnie w makutrze utrzeć masło z cukrem pudrem na puch, porcjami dodając przestudzony twarożek.
  • Sernik na zimno 3. Na biszkopt przełożyć twarożek, powbijać truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową (2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Zamiast pieczenia biszkoptu, można użyć okrągłych biszkoptów z opakowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować