Sernik na zimno z własnego twarożka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, żółtka na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.Przestudzić.
Mleko ze śmietaną i jajkami zagotować, poczekać aż wytworzy się twarożek, odcedzić na sitku wyłożonym gazą.
2.Uformować w kulę, zawinąć w gazę i poczekać do schłodzenia.
Następnie w makutrze utrzeć masło z cukrem pudrem na puch, porcjami dodając przestudzony twarożek.
3.Na biszkopt przełożyć twarożek, powbijać truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową (2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Porady
Zamiast pieczenia biszkoptu, można użyć okrągłych biszkoptów z opakowania.
Komentarze