Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 - 26cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.
2 galaretki dokładnie rozprowadzić w 1 szklance wrzącej wody, schłodzić do temperatury pokojowej.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z twarogiem, cukrem i pulpą truskawkową, dodać galaretkę i wszystko szybko zmiksować na najwyższych obrotach. Masę wsadzić na 15 minut do lodówki, kiedy zacznie gęstnieć, wyłożyć ją na wystudzony biszkopt.
Wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia.
2.Ostatnie dwie galaretki rozpuścić w 0,7 litra wrzątku, schłodzić.
Truskawki umyć, dokładnie odsączyć z wody, odszypułkować, jeśli są duże przekroić na połówki. Poukładać je na zastygniętej masie serowej zalać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce przez parę godzin.
Komentarze