sernik na zimno z musem czereśniowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Polecam Wam dzisiaj pyszne i delikatne ciasto - sernik na zimno przygotowany z domowego twarogu. Całość na lekkim, olejowym spodzie, z przepysznym musem czereśniowym. Znakomite połączenie :-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki oleju
    3/4 szklanki mąki
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu)

    składniki na masę serową:
    1 kg twarogu typu ricotta (ja użyłam domowego*)
    200 ml śmietany 12%
    1 szklanka cukru pudru
    6 łyżeczek żelatyny

    składniki na galaretkę czereśniową:
    1/2 kg czereśni
    1/2 litra wody
    2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Sernik na zimno z musem czereśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
    Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i zostawiam do napęcznienia. Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Twaróg, śmietanę i cukier puder ucieram mikserem na gładką masę. Na koniec wlewam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuję. Masę serową wykładam na ostudzony spód biszkoptowy. Całość wstawiam do lodówki, by masa stężała.
    Czereśnie dryluję, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Gotuję około 15 - 20 minut. Po tym czasie całość rozdrabniam blenderem (jeśli wolicie, możecie przetrzeć owoce przez sitko, wtedy nie trzeba ich drylować). Do gorących owoców wsypuję dwie galaretki cytrynowe i mieszam, aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylewam na wierzch ciasta i ponownie odstawiam do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować