Bardzo efektowny, choć prosty w wykonaniu, deserek.
Składniki:
350 g truskawek (waga po odszypułkowaniu)
500 g sera białego półtłustego trzykrotnie mielonego
2 galaretki truskawkowe
3 pełne łyżki ksylitolu (można zastąpić cukrem pudrem)
4 płaskie łyżeczki żelatyny
ok. 50 g okrągłych biszkoptów
Sernik na zimno "truskawkowa symfonia" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, osączamy i pozbawiamy szypułek. 1/3 truskawek przekrawamy na ćwiartki, a pozostałe drobno kroimy. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i studzimy.
2.Formę do babki z kominkiem wykładamy folią spożywczą. Można użyć formy silikonowej lub formy do deserów Liliana, wówczas wystarczy je lekko natłuścić olejem. Na dnie formy rozkładamy ćwiartki truskawek i zalewamy 1/3 galaretki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Drobno pokrojone truskawki mieszamy z resztą galaretki.
3.Do sera dodajemy ksylitol, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszamy.
4.Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (1,5 minuty, moc 180W) do rozpuszczenia. Żelatynę łączymy z serem i dokładnie mieszamy.
5.Około 1/4 sera mieszamy z około 1/3 galaretki z truskawkami. Otrzymamy masę w trzech kolorach: białą (ser), różową (ser z galaretką i truskawkami) oraz czerwoną (galaretka z truskawkami).
6.Kiedy masy zaczną tężeć, na galaretkę z truskawkami ( z lodówki) wykładamy cienką warstwę masy białej, a następnie na przemian łyżką kładziemy masę białą, różową i czerwoną, tworząc nieregularny "wzór". Na wierzchu układamy biszkopty spodem do góry, wciskając je lekko w masę. Formę przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
7.Sernik wykładamy na talerz (paterę) i zdejmujemy folię. Deser można udekorować truskawkami i listkami mięty.
Porady
Deser jest mało słodki. Jeśli lubimy desery bardziej słodkie, należy dodać więcej ksylitolu lub cukru.
Komentarze