Niezawodny sernik na zimno w upalne dni. Lekki, orzeźwiający, z dużą ilością truskawek. Po prostu pycha :)
40 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
150 g okrągłych biszkoptów
800 g 3-krotnie mielonego sera na serniki (u mnie z wiaderka)
3/4 szklanki cukru
200 g śmietany 30 proc.
100 g czekolady deserowej
op. fix-żelatyny (60 g)
500g truskawek
1 op.galaretki truskawkowej
bita śmietana do dekoracji
Sernik na zimno truskawkowa stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy o śr.22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, kremówkę ubij. Ser utrzyj z cukrem. Pod koniec dodaj ubitą kremówkę i połowę startej czekolady. Delikatnie połącz składniki. Żelatynę przygotuj wg.przepisu na opakowaniu i dodaj do reszty składników. Masę serową przelej na herbatniki.
2.Truskawki umyj, pozbaw szypułek. Połowę całych truskawek powtykaj w masę serową i odstaw na min.godzinę w chłodne miejsce. Resztę truskawek pokrój na mniejsze kawałki i poukładaj na masie serowej. Galaretkę rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody i odstaw do lekkiego stężenia. Po tym czasie zalej truskawki i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Boki sernika udekoruj pozostałą, startą czekoladą a wierzch kleksami z bitej śmietany, ewentualnie listkami mięty. Smacznego!
Komentarze