Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser mielimy i dzielimy na 3 części, masło również, 3 galaretki rozpuszczamy w trzech naczyniach, każdą w szklance gorącej wody i wsypujemy do każdej z nich po łyżce cukru. Do miksera wkładamy pierwszą część sera, dodajemy rozpuszczoną pierwszą część masła i miksujemy na gładką masę. Dolewamy pierwszą, tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy. Masę przelewamy na blachę o wym. 26x38 cm wyłożoną ciastkami i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne, dwie masy. Ostatnią galaretkę przygotowujemy wg przepisu, przelewamy(oczywiście tężejącą) na wierzch naszego sernika i ponownie wstawiamy do lodówki, aby wszystko ładnie stężało, tzn na ok. 2-3 godz.
Porady
Kolory galaretek można dowolnie modyfikować, wszystko zależy od inwencji twórczej
Komentarze