Sernik na zimno

4.5 (175 ocen)

trójkolorowy i bez pieczenia

Składniki:


  • 1 kg białego sera
    1 kostka masła
    4 różnokolorowe galaretki
    3 łyżki cukru
    biszkopty lub herbatniki na spód blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser mielimy i dzielimy na 3 części, masło również, 3 galaretki rozpuszczamy w trzech naczyniach, każdą w szklance gorącej wody i wsypujemy do każdej z nich po łyżce cukru. Do miksera wkładamy pierwszą część sera, dodajemy rozpuszczoną pierwszą część masła i miksujemy na gładką masę. Dolewamy pierwszą, tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy. Masę przelewamy na blachę o wym. 26x38 cm wyłożoną ciastkami i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne, dwie masy. Ostatnią galaretkę przygotowujemy wg przepisu, przelewamy(oczywiście tężejącą) na wierzch naszego sernika i ponownie wstawiamy do lodówki, aby wszystko ładnie stężało, tzn na ok. 2-3 godz.

Porady

Kolory galaretek można dowolnie modyfikować, wszystko zależy od inwencji twórczej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować