Sernik mocno czekoladowy bez pieczenia

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sernik czekoladowy przygotowałam z dodatkiem czekolady i likieru czekoladowego, wyszedł bardzo smaczny.

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kilogram białego sera
    100 gram gorzkiej czekolady
    250 ml. likieru czekoladowego
    2 łyżki cukru pudru
    8 łyżeczek żelatyny
    Masa śmietanowa:
    350 ml. śmietany kremówki
    50 ml. likieru czekoladowego
    50 gram gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    0,5 opakowania biszkoptów okrągłych
    50 gram płatków białej czekolady
    25 gram startej gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik mocno czekoladowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser biały mielimy trzykrotnie, przekładamy do miski, dodajemy likier i cukier puder, masę dokładnie miksujemy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy serowej, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy do masy serowej, ucieramy.
    Dno tortownicy (26cm.) wykładamy biszkoptami, wykładamy masę serową, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i likier kawowy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy do momentu aż napęcznieje, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na masę serową, posypujemy płatkami białej czekolady oraz startą gorzką czekoladą.
    Sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować