Sernik przygotowany na bazie twarogu i ubitej kremówki. Szczerze mówiąc po raz pierwszy tak połączyłam składniki i okazało się bomba, do tego dużo owoców i idelny deser gotowy. Zapraszam:)
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
85 g gorzkiej czekolady
165 g różnych ciastek- końcówek
Masa serowa:
250 g sera białego
200 g śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny+2 łyżki wody
1 nektaryna
Dodatkowo:
1 szklanka borówek
3 nieduże nektaryny
2 łyżeczki dżemu
Delikatny sernik mocno owocowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Wszystkie ciasta zmielić w blenderze lub młynku do kawy. Nie musi być na pył. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali ( uważać, aby nie przypalić). Wymieszać z okruchami. Dno tortownicy wyłożyć papierem. Wysypać składniki spodu i dokładnie wylepić nimi dno. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2.Masa serowa:
Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić.
Ser zmielić w maszynce do mięsa, ja zrobiłam to tylko raz. Do maszynki wrzucić pozbawioną pestki nektarynę i również ją zmielić. Dodać cukier, wymieszać dokładnie. Ser połączyć z żelatyną, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
3.Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej z pokrojona nektarynką i większością borówek ( część zostawić do dekoracji). Wymieszać delikatnie i wyłożyć na spód. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Dżem przełożyć do małego rondelka,rozpuścić go na małym ogniu. Lekko przestudzić. Obficie posmarować wierzch sernika. Udekorować plastrami nektarynek i borówkami. Wstawić na kolejne 3 godziny do lodówki. Smacznego!
Komentarze