Sernik królewski

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubię serniki.Sernik królewski to ulubione ciasto mojej rodziny.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny (margarynę rozpuścić i wystudzić, musi być letnia)
    1 cukier waniliowy
    1 mały proszek do pieczenia
    3 żółtka
    2-3 duże łyżki kakao
    3 szklanki mąki
    masa serowa:
    1 kg sera mielonego
    1 szklanka cukru
    2 duże łyżki miękkiego masła
    4 żółtka
    olejek cytrynowy, waniliowy lub śmietankowy
    1 budyń śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dokładnie połączyć mikserem. Podzielić na dwie części, z każdej części zrobić kulkę, włożyć do woreczka i na około 30- 60 minut włożyć do lodówki lub na około 30 minut do zamrażarki.
  • 2. Masa serowa: masło dobrze połączyć z cukrem, dodać żółtka, zmielony ser, delikatnie wymieszać. Wsypać budyń śmietanowy, olejek, połączyć wszystko razem. Ubić pianę z 7 białek i dodać ją do całej masy serowej. Mieszać bardzo delikatnie, tak żeby masa cały czas była puszysta.
  • 3. Wyjąć ciasto z lodówki lub zamrażarki. Jedną część zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać delikatnie masę serową i na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 60 minut.

Porady

Ciasto po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia,ponieważ ciasto bardzo łatwo opada.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować