Bardzo lubię serniki.Sernik królewski to ulubione ciasto mojej rodziny.
30 min
Składniki:
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny (margarynę rozpuścić i wystudzić, musi być letnia)
1 cukier waniliowy
1 mały proszek do pieczenia
3 żółtka
2-3 duże łyżki kakao
3 szklanki mąki
masa serowa:
1 kg sera mielonego
1 szklanka cukru
2 duże łyżki miękkiego masła
4 żółtka
olejek cytrynowy, waniliowy lub śmietankowy
1 budyń śmietankowy
Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto dokładnie połączyć mikserem. Podzielić na dwie części, z każdej części zrobić kulkę, włożyć do woreczka i na około 30- 60 minut włożyć do lodówki lub na około 30 minut do zamrażarki.
2.Masa serowa: masło dobrze połączyć z cukrem, dodać żółtka, zmielony ser, delikatnie wymieszać. Wsypać budyń śmietanowy, olejek, połączyć wszystko razem. Ubić pianę z 7 białek i dodać ją do całej masy serowej. Mieszać bardzo delikatnie, tak żeby masa cały czas była puszysta.
3.Wyjąć ciasto z lodówki lub zamrażarki. Jedną część zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać delikatnie masę serową i na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 60 minut.
Porady
Ciasto po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia,ponieważ ciasto bardzo łatwo opada.
Komentarze