Placek truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z solą. wsypać cukier i cukier wanilinowy. Ubijając, dodawać żółtka. Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
2.Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. piec 35-40 min w temp. 180 st. C. ostudzony biszkopt przekroić na pół.
3.Zimne mleko ubić z bitą śmietaną w proszku. Dodać rozpuszczone w 400 ml wrzącej wody i schłodzone galaretki. masę ubić mikserem. następnie dołożyć truskawki i delikatnie wymieszać.
4.Na spód biszkoptu wylać masę truskawkową i przykryć druga połową ciasta. Lekko docisnąć. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady
Bita śmietanę w proszku można zastąpić 0.5 l śmietaną kremówką .
Komentarze