Placek truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

To ciasto upiekłam otwierając sezon na truskawki . :)

  • 30 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
    8 g cukru wanilinowego
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 jajek
    1 szklanka mąki
    2 opakowania galaretki truskawkowej
    1 opakowanie bitej śmietany w proszku
    2 szklanki oczyszczonych i pokrojonych truskawek
    200 ml zimnego mleka
    cukier puder do posypania

Placek truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z solą. wsypać cukier i cukier wanilinowy. Ubijając, dodawać żółtka. Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • 2. Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. piec 35-40 min w temp. 180 st. C. ostudzony biszkopt przekroić na pół.
  • 3. Zimne mleko ubić z bitą śmietaną w proszku. Dodać rozpuszczone w 400 ml wrzącej wody i schłodzone galaretki. masę ubić mikserem. następnie dołożyć truskawki i delikatnie wymieszać.
  • 4. Na spód biszkoptu wylać masę truskawkową i przykryć druga połową ciasta. Lekko docisnąć. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Bita śmietanę w proszku można zastąpić 0.5 l śmietaną kremówką .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy