Sernik jabłkowo-kokosowy

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ten placek to bardzo ciekawe i smaczne połączenie delikatności sernika z winnością jabłka i nutą kokosu.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto;
    - 2 szklanki mąki
    - 4 żółtka
    - 20 dag masła
    - 1/2 szklanki cukru
    - 6 dag wiórek kokosowych
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    Masa;
    - czubata łyżka rodzynek
    - 5 dag masła
    - 25 dag cukru
    - 2 zółtka
    - 15 dag przetartego twarogu
    - 15 dag kokosu
    - 1,5 kg startych jabłek
    - 1/3 szklanki słodkiej śmietany
    - 1 cukier waniliowy
    - 4 białka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik jabłkowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto; z wymienionych składników zagnieść ciasto i schłodzić.
    Masa; Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Twaróg wymieszać z kokosem, dodać starte na dużym oczku jabłka i połączyć z wcześniej utartym masłem. Do tego dodać śmietanę i cukier waniliowy oraz sparzone rodzynki wymieszane z pianą ubitą z 4 białek.
    2/3 ciasta wyłożyć na spód formy, gęsto ponakuwać widelcem, wstawić do nagrzanego na 200 * C piekarnika na 15 minut.
    Po wyciągnięciu i ostudzeniu ciasta wyłożyć na nie masę oraz zetrzeć pozostałą część ciasta na wierzch masy. Piec około godziny w 180 *C.

Porady

W zależności od upodobań można dodać mniej cukru lub kwaśną odmianę jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować