Jabłkowo-kokosowy tort

0 (0 ocen)

Uwielbiam ciasta z jabłkami. Ten torcik polecam zwłaszcza wszystkim wielbicielom szarlotek. Oczywiście poza jabłkami największą pokusą była dla mnie posypka. Trzeba uważać, by nie zjeść jej zanim wykończymy nią tort:).

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm
    Biszkopt:
    • 4 jajka,
    • 4 łyżki mąki tortowej,
    • 4 łyżki cukru,
    • Szczypta soli
    Masa jabłkowa:
    • 1,5 kg jabłek (po obraniu),
    • 1,5 galaretki cytrynowej,
    • Ewentualnie cukier do smaku
    Masa budyniowa:
    - 1 kostka masła,
    - 0,5 litry mleka,
    - 1 budyń waniliowy,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 2 żółtka,
    - 2 łyżki cukru,
    - 1 cukier waniliowy
    Kokosowa posypka:
    • 70 g masła,
    • 70 g wiórków kokosowych,
    • 2,5 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Jabłkowo-kokosowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C.
    Po wyjęciu studzimy.
  • wyłożona warstwa z jabłkami 2. MASA JABŁKOWA:
    Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i smażymy około 15-20 minut, aby delikatnie się wysmażyły. Długość smażenia zależy od rodzaju jabłek. Do gotowych jabłek dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy. Przestudzoną masę wykładamy na biszkopt. Pozostawiamy do zastygnięcia.

    Ja do mojej masy nie dawałam już cukru ponieważ jabłka były wystarczająco słodkie. Jeśli ktoś posiada kwaskowate jabłka cukier dajemy na początku smażenia.
  • przygotowanie masy 3. MASA BUDYNIOWA:
    Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy pozostałe składniki: mąkę, budyń, cukier waniliowy, żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo przestudzony budyń.
  • wyłożenie masy na jabłka 4. Gotową masę wykładamy na zastygniętą masę jabłkową.
  • przygotowanie kokosu 5. KOKOSOWA POSYPKA: Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy kokos oraz cukier. Całość delikatnie rumienimy, stale mieszając by posypka nie przypaliła się.
    Złocisty kokos studzimy. Zimny wykładamy na masę budyniową.
    Torcik odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.92 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort kawowo-kokosowy

To może cię zainteresować