Sernik gotowany z krówką

1.5 (2 ocen)

  • 60 min

Sernik gotowany, na kruchym herbatnikowym spodzie, z masą krówkową - bardzo słodki i pyszny!

  • 60 min

Składniki:

  • spód:
    300g herbatników lub ciastek kakaowych
    200g masła

    masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka
    5 jajek
    200g masła
    1,5 szklanki cukru pudru
    2 budynie śmietankowe
    1/2 szkl.mleka

    dodatkowo:
    800g masy krówkowej
    150g herbatników
    (opcjonalnie 100g margaryny)
    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik gotowany z krówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wrzucamy do woreczka, i tłuczkiem rozdrabniamy,
    następnie przesypujemy do garnka.
    Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy -
    ma powstać jednolita masa!
    Gotową masę nakładamy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna.
    Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki -
    schłodzi się i stwardnieje.

    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Żółtka miksujemy z cukrem i masłem, na jednolitą gładką masę.
    Następnie dodajemy ser, cały czas miksując.

    Masę serową podgrzewamy.
    Mieszamy dość często, żeby się nie przypaliła.

    Budynie mieszamy z mlekiem.
    Gdy masa serowa zacznie się gotować,
    dodajemy budyń - cały czas mieszając.
    Masa serowa ma być gęsta!
    Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

    Na herbatnikowy spód wylewamy masę serową i wyrównujemy.
    Następnie układamy herbatniki jeden przy drugim.
    na nie krówkę prosto z puszki.
    Ciasto wstawiamy do lodówki.
    Przed podaniem ozdabiamy posypką czekoladową.

Porady

Do masy krówkowej można dodać odrobinę margaryny - wtedy będzie się lepiej nakładać. Ale uwaga, może spływać z ciasta!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować