Sernik gotowany z krówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki wrzucamy do woreczka, i tłuczkiem rozdrabniamy,
następnie przesypujemy do garnka.
Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy -
ma powstać jednolita masa!
Gotową masę nakładamy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna.
Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki -
schłodzi się i stwardnieje.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka miksujemy z cukrem i masłem, na jednolitą gładką masę.
Następnie dodajemy ser, cały czas miksując.
Masę serową podgrzewamy.
Mieszamy dość często, żeby się nie przypaliła.
Budynie mieszamy z mlekiem.
Gdy masa serowa zacznie się gotować,
dodajemy budyń - cały czas mieszając.
Masa serowa ma być gęsta!
Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Na herbatnikowy spód wylewamy masę serową i wyrównujemy.
Następnie układamy herbatniki jeden przy drugim.
na nie krówkę prosto z puszki.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem ozdabiamy posypką czekoladową.
Porady
Do masy krówkowej można dodać odrobinę margaryny -
wtedy będzie się lepiej nakładać.
Ale uwaga, może spływać z ciasta!!
Komentarze