Przepis ten znalazłam w starej książce kucharskiej podczas tegorocznych porządków domowych. Sernik jest wspaniały i szybko znika z talerza. Gorąco polecam!
50 min
Składniki:
Na kruche ciasto:
225 g mąki pszennej
60 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
150 - 200 g masła lub margaryny
Na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego
60 g mąki ziemniaczanej
ok 3/4 szklanki cukru
4 jajka
olejek waniliowy
1 opakowanie cukru waniliowego
opakowanie tartej skórki cytrynowej
3 łyżki soku z cytryny
1/2 l śmietanki kremówki
Na kruszonkę:
150 g mąki pszennej
75 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
100 g masła
Sernik badeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wyrobić ciasto na gładką masę, zawinąć w folię i odstawić na 1/2 h do lodówki. Rozwałkować, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze (30 x 40 cm), nakłuć widelcem i piec w temp ok 200 stopni C przez ok 15 min.
2. Twaróg wymieszać dobrze z mąką ziemniaczaną, cukrem, jajkami, aromatem, skórką cytrynową i sokiem. Na końcu ubić śmietanę i dodać do masy.
3. Na blachę z kruchym ciastem wyłożyć masę serową i wyrównać wierzch.
4. Mąkę na kruszonkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło. Ze składników utrzeć mikserem kruszonkę i posypać nią masę serową. Blachę ponownie wsunąć do piekarnika i piec przez ok 60 min w temp 180 stopni C.
Komentarze