Sernik badeński

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis ten znalazłam w starej książce kucharskiej podczas tegorocznych porządków domowych. Sernik jest wspaniały i szybko znika z talerza. Gorąco polecam!

  • 50 min

Składniki:

  • Na kruche ciasto:
    225 g mąki pszennej
    60 g cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    150 - 200 g masła lub margaryny

    Na masę serową:
    1 kg twarogu półtłustego
    60 g mąki ziemniaczanej
    ok 3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    olejek waniliowy
    1 opakowanie cukru waniliowego
    opakowanie tartej skórki cytrynowej
    3 łyżki soku z cytryny
    1/2 l śmietanki kremówki

    Na kruszonkę:
    150 g mąki pszennej
    75 g cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik badeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wyrobić ciasto na gładką masę, zawinąć w folię i odstawić na 1/2 h do lodówki. Rozwałkować, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze (30 x 40 cm), nakłuć widelcem i piec w temp ok 200 stopni C przez ok 15 min.
    2. Twaróg wymieszać dobrze z mąką ziemniaczaną, cukrem, jajkami, aromatem, skórką cytrynową i sokiem. Na końcu ubić śmietanę i dodać do masy.
    3. Na blachę z kruchym ciastem wyłożyć masę serową i wyrównać wierzch.
    4. Mąkę na kruszonkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło. Ze składników utrzeć mikserem kruszonkę i posypać nią masę serową. Blachę ponownie wsunąć do piekarnika i piec przez ok 60 min w temp 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować