Bardzo delikatne ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło lub margarynę utrzeć mikserem z cukrami, solą. Ucierać tak długo, aż masa stanie się gładka. Stopniowo dodać jajka, rozpuszczoną czekoladę, aromat, ubitą śmietankę i rum.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodawać stopniowo ucierając na średnich obrotach. Dodać kawałki czekolady.
3. Ciasto ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 30 x 40 cm i piec w temp 180 st ok 30 minut.
4. Po 15 minutach pieczenia posypać ciasto migdałami i dalej piec.
5. Ostudzić ciasto.
6. Połamać czekoladę na polewę, dodać masło i podgrzewać w małym garnuszku na parze aż masa stanie się gładka. Dodać skórkę, posmarować ciasto polewą.
Komentarze