Bardzo delikatne ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest bardzo delikatne i bardzo czekoladowe. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto ucierane:
    250 g masła lub margaryny
    1/2 szklanki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli
    5 jajek
    200 g rozpuszczonej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
    2 olejki rumowe
    125 ml śmietany kremówki
    6 łyżek rumu
    200 g maki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g drobno pokrojonej czekolady

    Do posypania: 50 g płatków migdałowych

    Na polewę: 200 g gorzkiej czekolady
    40 g masła
    2 opakowania skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bardzo delikatne ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło lub margarynę utrzeć mikserem z cukrami, solą. Ucierać tak długo, aż masa stanie się gładka. Stopniowo dodać jajka, rozpuszczoną czekoladę, aromat, ubitą śmietankę i rum.
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodawać stopniowo ucierając na średnich obrotach. Dodać kawałki czekolady.
    3. Ciasto ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 30 x 40 cm i piec w temp 180 st ok 30 minut.
    4. Po 15 minutach pieczenia posypać ciasto migdałami i dalej piec.
    5. Ostudzić ciasto.
    6. Połamać czekoladę na polewę, dodać masło i podgrzewać w małym garnuszku na parze aż masa stanie się gładka. Dodać skórkę, posmarować ciasto polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować