Ciasto czekoladowe z masą serową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pomysł na niedzielne spotkanie przy stole.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na ciasto czekoladowe:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    ok 3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki powideł śliwkowych
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania ciasta

    Na masę serową:
    50 dag półtłustego białego sera
    4 jajka
    1/2 kostki masła lub margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Ciasto czekoladowe z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrami na gładką masę. Dodać olej, mleko i powidło, miksując. Wsypać mąkę, ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Na samym końcu dodać orzechy, wymieszać.
    2. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrami do białości. Dodawać stopniowe ser cały czas ucierając. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wystudzony roztopiony tłuszcz. Do masy serowej delikatnie wmieszać pianę z białek.
    3. Do wyścielonej papierem do pieczenia formy wylać ciasto czekoladowe, a następnie wyłóżyć masę serową. Piec ok 1 godziny w temp 180 st. C. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast orzechów włoskich można dodać migdały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować