Ciasto czekoladowe z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrami na gładką masę. Dodać olej, mleko i powidło, miksując. Wsypać mąkę, ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Na samym końcu dodać orzechy, wymieszać.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrami do białości. Dodawać stopniowe ser cały czas ucierając. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wystudzony roztopiony tłuszcz. Do masy serowej delikatnie wmieszać pianę z białek.
3. Do wyścielonej papierem do pieczenia formy wylać ciasto czekoladowe, a następnie wyłóżyć masę serową. Piec ok 1 godziny w temp 180 st. C. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze