Chleb żytni

0 (0 ocen)

  • 40 min

Taki chleb jest szczególnie polecany tym, którzy są na zbilansowanej diecie i chcą się zdrowo odżywiać.

  • 40 min

Składniki:

  • Na zaczyn:
    2 garści mąki żytniej
    1/2 szklanki wody

    Na ciasto na chleb:
    zaczyn
    3/4 l letniej wody
    750 g mąki żytniej
    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki soli
    50 g drożdży
    opakowanie kminku
    3 garści otrąb pszennych
    3 łyżki ziaren siemienia lnianego
    3 łyżki ziaren słonecznika

Chleb żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na zaczyn wymieszać mąkę żytnią z wodą i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 2 dni. Przykryć pojemnik z zaczynem ściereczką.
    2. Zaczyn wymieszać z ciepłą wodą i drożdżami, wlać do wgłębienia w mące. Dodać sól i pozostałe składniki.
    3. Energicznie wyrobić ciasto rękami. Zagnieść w kulę i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny.
    4. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 st.C. Bochenek posmarować wodą, wierzch ponacinać nożem w ukośną kratkę. Piec ok 50 min na średnim poziomie piekarnika.

Porady

Dodanie do chleba otrąb czy ziaren jest opcjonalne.

Komentarze

Podobne przepisy