To bardzo pyszne ciasto, pięknie wygląda i zawsze się udaje. Gdy zrobiłam je pierwszy raz na Święta to zrobiło ono wielką furorę i następnie proszono mnie o przepis.
1.Ciasto: zagnieść jak ciasto kruche i wyłożyć nim dno formy i boki.
Ser: Budynie rozpuścić w mleku, następnie wszystko wymieszać w malakserze (dać na 2 razy). Na wierzch sernika przed upieczeniem zrobić wkładkę orzechową.
Wkładka orzechowa: Białka ubić z szczyptą soli na sztywno. Następnie dodać cukier i resztę składników. Zrobioną wkładkę delikatnie wykładać na wylany już ser w formie i piec 90minut w 180oC.
Masa: budyń rozpuścić w 1/2 szklance mleka, dodać mąkę i żółtka. Dobrze wymieszane i roztarte wlać na gotujące się mleko z cukrem, dobrze zaparzyć (mieszać). Ostudzić budyń i stopniowo dodawać do utartej 1 kostki masła (dobrze utrzeć) na końcu dodać 2 łyżki spirytusu.
Gdy sernik ostygnie na zimny wyłożyć masę, zetrzeć grubo czekoladę i posypać po wierzchu masy.
Komentarze