CIASTO "KAMCI"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mam sentyment do tego ciasta, ponieważ siedząc bezczynnie w domu wpadłam na pomysł aby je wykonać, jestem dumna z siebie bo jest ZNAKOMITE i każdemu smakuje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    8 jajek
    szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    5 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    MASA
    500 ml mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    4-5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    150g margaryny
    100g masła
    barwniki spożywcze: zielony, czerwony

    DODATKOWO
    gotowa masa kajmakowa
    tabliczka czekolady mlecznej
    wiórki kokosowe
    wafel
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "kamci" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitej piany dodać żółtka, dalej ubijając, następnie cukier z cukrem waniliowym oraz obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę i piec 45 min w 180 stopniach.
    BISZKOPT PRZEKROIĆ NA 2 BLATY
  • 2. 250 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z budyniami i wlać na gotujące się mleko. Ugotowany budyń wystudzić.
    Miękkie masło i margarynę utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Ucierać na jednolitą masę.

    MASĘ PODZIELIĆ NA 2 CZĘŚCI

    1 część: dodać zielony barwnik i wymieszać do uzyskania jednolitego koloru
    2 część: dodać czerwony barwnik i wymieszać do jednolitego koloru

    Jedną z mas podzielić na 2 części (ja podzieliłam akurat czerwoną)
  • 3. PRZEKŁADANIE
    1 połówka biszkopta > masa zielona > wafel > masa kajmakowa > wafel > połowa masy czerwonej > 2 połówka biszkopta > reszta masy czerwonej > wafel > masa kajmakowa > polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy lekko kokosem.

Porady

Do koloryzacji mas można użyć innych kolorów barwnika niż zostały podane. Dekoracja ciasta - WEDŁUG UZNANIA

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (623 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować