SZARLOTKA "OLI"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto smakuje mi najbardziej gdy pomaga mi w przygotowaniu mama :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO
    50 dkg mąki
    20 dkg margaryny
    10 dkg smalcu
    1 proszek do pieczenia
    1 jajo
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru

    JABŁKA
    1 kg jabłek
    cukier waniliowy
    szklanka cukru do jabłek
    galaretka cytrynowa w proszku
    cynamon

    PIANKA
    250 ml śmietanka 30%
    galaretka truskawkowa
    250 ml wody

    DODATKOWO
    jagody lub inne owoce, np.: truskawki
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka "oli" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zrobić ciasto. Większą połowę dać do formy. Na ciasto dać jabłka starte na tarce o grubych oczkach, wymieszane z cukrem, galaretką w proszku oraz łyżeczką cynamonu. Na wierzch dać resztę ciasta. Piec45 min w 180 stopniach.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, odstawić do wystygnięcia, stężenia. Ubić śmietankę, dodawać galaretkę ubijając i gotową piankę wylać na upieczone, ostudzone już ciasto.
  • 3. Na piankę dać owoce i zalać rozrobionymi w wodzie tężejącymi galaretkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować